Ressurser/Lær barna gleden av å gi

Lær barna gleden av å gi

Av Gry Beate Marley

 

Vi lever i en «jeg vil ha» kultur. Dette smitter av på barna. De fleste av oss blir opprørte over egoistiske barn, men i dagens verden må det gjennomtenkte tiltak til for å gi barna en uselvisk fokus på tilværelsen.

I går kveld lukket min eldste datter på seks år seg inne på rommet sitt i en god stund. Jeg ble nysgjerrig på hva hun holdt på med så jeg banket på døren. Datteren min hadde så vidt tid til å titte opp fra det hun holdt på med og da hun så det var meg sa hun: «Har du litt innpakningspapir og tape?» Jeg spurte hva hun skulle med det, og da fortalte hun meg at nabojenten hadde fått noe i øyet på skolen og at hun fikk lapp over øyet. Så hun hadde laget en presang til henne for å muntre henne opp. 

Jeg tittet på det hun hadde samlet sammen – et ark med klistremerker, en bit kaninskinn og et par glassperler. Hun hadde også laget et fint kort. Det var like før leggetid, men hun spurte om hun bare kunne få lov til å løpe over til nabojenta med gaven før hun la seg. Et par minutter senere var hun tilbake og meddelte alvorlig at nabojenta var litt rød rundt øyet og at hun også skulle legge seg så øyet kunne bli bedre til neste dag. Jeg spurte om hun ble glad for presangen – «ja, så klart», sa min datter fornøyd før hun trett krøp til køys.

Alle barn liker å motta gaver, jo større gavene er, jo bedre, og hvis det er flere gaver, enda bedre! Men det å lære sine barn til å like og gi gaver uten å få noe tilbake er ofte en utfordring. Nå nærmer det seg jul og det er en gylden anledning til å øve. Hvordan kan man få barna til å glede seg enda mer over gavene de gir, enn over dem de får? 

Eksempelets makt
Skal du lære barna dine å gi, er den mest overbevisende måten selv å uttrykke gleden ved å gi. Barn plukker lett opp kommentarer vi kommer med. Hvis man klager over alle gavene man må kjøpe og hvor vanskelig det er å finne på noe til de som har alt, så kan barna tro at du ikke liker å gi bort gaver. Forsøk å holde en positiv tone og se utfordringen i å finne på noe spennende, og spesielt til den som har alt.

Involver barna
Ta barna med når dere handler gaver. Før dere drar til butikken kan dere snakke sammen om hva den personen dere skal kjøpe gave til kanskje vil like å få. Når dere er i butikken kan barnet titte seg rundt og komme med forslag. Hvis man skal få til en god stemning når man drar og handler slik sammen er det viktig at man har satt av nok tid så man ikke blir stresset og det ender opp med å bli en negativ opplevelse.

Pakk inn gavene sammen med barna. Kanskje dere også kan lage til og fra kort for å sette på presangene dere skal gi. Hvis dere har tid og mulighet er også jul og påske fine anledninger til å lage ting sammen med barna, for eksempel bakverk og dekorasjoner, som dere kan dele med naboer, familie og venner.

Når tiden er inne så la barna få levere gaven. Hvis dere er flere samlet så la barna se på at gavene åpnes og hvordan gavene gir mottakeren glede.

Ikke alle gaver trenger å koste så mye. Kanskje en av de beste gavene man kan gi er det som ikke koster noe. Lær barna å gi av sin tid og sine evner ved å dele av det de kan gjøre. Kanskje de kan hjelpe besteforeldrene å måke snø. Kanskje de er flinke til å bake. Da kan du oppfordre dem til å ta med en kake til noen som trenger en oppmuntring. Hvis de er flinke til å spille, synge eller å lese dikt, kan du kanskje avtale med et gamlehjem i nærheten om å underholde de eldre. Om sommeren kan de plukke blomster og gi til noen de er glad i. Når barna dine gjør slike ting uoppfordret er det viktig å rose og oppmuntre dem. Vis at du setter pris på omtanken deres. Dette vil også inspirere barna dine til å vise takknemmelighet når de mottar gaver. Det er stor forskjell på et barn som sier takk fordi det er blitt tvunget til å si det og et barn som uoppfordret stråler opp og sier takk av hjertens lyst. Så hvis du er flink til å vise glede og takknemmelighet så vil sannsynligvis dine barn gjøre det også.

Sett grenser
La barna føle seg trygge på at de også får gaver. Hvis et barn skal lære seg gleden ved å gi, må de også ha opplevd gleden ved å motta. Det er sårt hvis de bare må gi og aldri får. Samtidig skal de ikke forvente at de skal få gaver hver gang en annen får. Lær dem også verdien av penger; at ting koster, og at man derfor ikke kan få alt man ønsker seg.

Forsøk og få dem til å innse at de virkelige verdiene egentlig ligger i den kjærligheten og omtanken som motiverer oss til å gi. Hvis du klarer å videreformidle omtanke for menneskene rundt deg til barna dine, så vil du en dag oppleve gleden ved å se dine egne barn ta initiativet til å dele av det de har med andre uten at du har bedt dem om det! Den gleden er verdt all tiden det har tatt å opparbeide disse verdiene!

Gry Beate Marley

En Norsk Bibelinstitutt ressurs

Tema

Liv og livsstil

Relaterte ressurser

Slik takler du søskensjalusi Søskensjalusi takler du best ved å vise at du aksepterer barnas følelser – selv om de er aldri så heftige.For de fleste barn er det mye mer stas å skulle bli storebror eller storesøster enn det å faktisk få en lillebror eller lillesøster. Den nyankomne konkurrenten kan sette sterke følelser i sving, som både kan...
Les mer
I møtet mellom mennesker bearbeider hjernen lynraskt og ubevisst en enorm mengde data. Men hva er det egentlig som skjer når to mennesker møtes, snakker sammen, smiler og bestemmer seg for å møtes igjen? Helse er mer en helsevaner. Allamedaundersøkelsen til Belloc og Breslau viste at sunne helsevaner klan gi 11 ekstra år og bortimot 20 års...
Les mer
Vellykkede familier har også konflikter. Det er måten man håndterer konflikter på som styrker eller stagger ekteskap. Det begynte så godt, med to mennesker. Hun og han ville leve sammen hele livet, dele likt på ansvar for hjemmet, barna, finansene og alt som følger med. Framtiden så lyserød ut, til en dag da kvinnen sa til mannen ved frukttreet:...
Les mer
Powered by Cornerstone